Bekijk
Eerdere winnaars van FD Gazellen, De Sterkste Schakel Rijnland & EY Entrepreneur of The Year.

AVG met Google Analytics 4

11-04-2023 5 min leestijd

Is Google Analytics illegaal? En zijn er alternatieven? Je leest het in ons artikel.

Heb jij als organisatie te maken met online data? Dan is privacy een hot item. Logisch, want niemand wil dat zijn of haar gegevens óf de gegevens van zijn of haar klanten op straat komen te liggen. Toch zie je tegenwoordig regelmatig dat grote organisaties als Meta en Google op hun vingers worden getikt omdat ze niet voldoen aan de constant veranderende privacywetgeving. Dit gebeurde bij de analyse-tool Google Analytics. In deze blog bespreken we of Google Analytics illegaal is en welke alternatieven er te vinden zijn om jouw websitedata te kunnen meten.

1. Wat is Google Analytics?
2. De online wereld en de wet
3. Is Google Analytics wel toegestaan?

3.1 Bezoekers informeren
3.2 Gegronde reden voor gegevensverzameling
3.3 Veilig en secuur omgaan met gegevens

4. Werken met Google Analytics of alternatieven

1.   Wat is Google Analytics?

Google Analytics is een krachtige tool die jou als website-eigenaar helpt om je website te optimaliseren en jouw online bedrijf succesvol te maken. Door het verzamelen van waardevolle gegevens over het gedrag van websitebezoekers en het meten van specifieke doelen en conversies, kun jij jouw website en marketingstrategieën aanpassen en verbeteren.

Eén van de voordelen van Google Analytics is dat je specifieke doelen en conversies kunt meten. Dit betekent dat je kunt bijhouden welke acties bezoekers ondernemen op jouw website, zoals het invullen van een contactformulier, het maken van een aankoop of het inschrijven voor een nieuwsbrief. Door deze doelen te meten, kun je de effectiviteit van jouw website en marketingstrategieën beoordelen en verbeteren. Kortom: met Google Analytics is de beste versie van jouw website binnen handbereik!

  • TIP! Ben je benieuwd wat je verder kan met Google Analytics? Lees onze blog over hoe Google Analytics werkt en wat je er mee kan.

2.   De online wereld en de wet

Tegenwoordig publiceren veel mensen informatie over zichzelf of anderen op het internet, bijvoorbeeld door middel van foto's op social media platformen als Instagram en Facebook. Organisaties plaatsen ook vaak persoonsgegevens op het internet, wat grote gevolgen kan hebben voor de mensen waarover deze gegevens gaan. Dit komt mede doordat eenmaal gepubliceerde gegevens op het internet nog jarenlang vindbaar blijven. Dit kan bijvoorbeeld problemen opleveren tijdens sollicitaties.

Het is belangrijk om te weten dat persoonsgegevens van anderen niet zomaar op het internet gepubliceerd mogen worden. Dit mag alleen als er een wettelijke grondslag voor is volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

In de AVG zijn zes grondslagen vastgelegd, waaronder toestemming. In de meeste gevallen is het nodig om toestemming te krijgen van de personen waarover de persoonsgegevens gaan voordat deze online gepubliceerd worden. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel, bijvoorbeeld wanneer de publicatie plaatsvindt voor persoonlijk of huishoudelijk gebruik. In dat geval is de AVG niet van toepassing.

Het is daarom belangrijk om zorgvuldig om te gaan met persoonsgegevens op het internet en te begrijpen welke wettelijke regels van toepassing zijn om de privacy van anderen te respecteren.

3.   Is Google Analytics wel toegestaan?

Maak je geen zorgen, Google Analytics 4 is AVG-proof. Een tijdje heeft er online gecirculeerd dat Google Analytics verboden zou worden omdat het niet voldoet aan de privacywetgeving. Gelukkig voor iedereen met een website is Google hard aan het werk gegaan: in oktober 2020 lanceerden ze Google Analytics 4, de vervanger van Universal Analytics. Deze nieuwe meetmethode voldoet aan de wetgeving en wordt daarom dus niet als illegaal beschouwd.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is de Nederlandse onafhankelijke toezichthouder op de naleving van de privacywetgeving. De AP houdt toezicht op de verwerking van persoonsgegevens door organisaties en heeft als doel om de privacy van burgers te beschermen en te waarborgen.

Wat betreft de AVG zijn er bepaalde regels waaraan jij als website-eigenaar moet voldoen bij wanneer je Google Analytics 4 gebruikt. De AVG stelt namelijk strikte eisen aan het verzamelen, verwerken en opslaan van persoonsgegevens van EU-burgers.

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat de gegevens die Google Analytics 4 verzamelt, als persoonsgegevens worden beschouwd wanneer de gegevens kunnen worden gebruikt om een individu te identificeren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het IP-adres van de bezoeker te gebruiken om zijn of haar locatie te achterhalen.

3.1   Bezoekers informeren

Als website-eigenaar moet je volgens de AVG bezoekers informeren over het feit dat Google Analytics 4 op jouw website wordt gebruikt én welke gegevens er worden verzameld. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door middel van een privacyverklaring op de website. De privacyverklaring moet duidelijk en begrijpelijk zijn en de bezoeker moet ermee instemmen voordat de gegevens worden verzameld.

3.2   Gegronde reden voor gegevensverzameling

Daarnaast moet er ook een grondslag zijn voor het verzamelen van de gegevens. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat de bezoeker toestemming heeft gegeven, omdat het noodzakelijk is voor het uitvoeren van een overeenkomst, of omdat het nodig is voor het legitieme belang van de website-eigenaar. De grondslag moet duidelijk worden gecommuniceerd in de privacyverklaring.

Een andere belangrijke eis van de AVG is dat de gegevens die worden verzameld, alleen worden gebruikt voor specifieke en legitieme doeleinden en niet langer worden bewaard dan nodig is. Als website-eigenaar moet je er dus voor zorgen dat de gegevens die Google Analytics 4 verzamelt, alleen worden gebruikt voor het optimaliseren van jouw website en marketingstrategieën, en niet voor andere doeleinden zoals profiling of direct marketing.

3.3   Veilig en secuur omgaan met gegevens

Tot slot moet je er als website-eigenaar ook voor zorgen dat de gegevens die worden verzameld, veilig worden opgeslagen en niet worden gedeeld met derde partijen zonder de toestemming van de bezoeker. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de servers waar de gegevens worden opgeslagen te versleutelen en te beveiligen.

Avg met Google Analytics 4.png

Kortom: Google Analytics 4 is toegestaan volgens de AVG, maar als website-eigenaar moet je wel voldoen aan de eisen van de AVG wanneer je Google Analytics 4 gebruikt. Dit doe je door ervoor te zorgen dat bezoekers op de hoogte zijn dat je Google Analytics 4 gebruikt, te vermelden welke gegevens er worden verzameld en door een duidelijke grondslag te hebben voor het verzamelen van de gegevens.

4.   Werken met Google Analytics of alternatieven?

Haal maar opgelucht adem, want jouw Google Analytics 4 is volledig legaal. Onthoud: Google zal er alles aan doen om dit zo te houden. Het is tenslotte één van hun paradepaardjes. En wie zorgt er nou niet voor zijn pronkstuk? Google Analytics beschikt over uitstekende functionaliteiten die het optimalisatieproces van jouw website enorm kunnen versnellen, zoals we ook in eerdere blogs beschreven hebben.

Daarnaast bestaan er ook tal van alternatieven voor Google Analytics 4:

  1. Matomo: een open-source webanalyseplatform dat vergelijkbare functies biedt als Google Analytics. Het wordt gehost op je eigen server, waardoor je volledige controle hebt over je gegevens.
  2. Clicky: een realtime webanalyseplatform waarmee je je websiteverkeer kunt volgen en analyseren. Het biedt ook functies voor heatmap-analyse en het bijhouden van conversies.
  3. Piwik PRO: een commercieel webanalyseplatform dat vergelijkbaar is met Matomo, maar extra functies biedt, zoals integratie met advertentieplatforms en geavanceerde beveiligingsfuncties.
  4. Woopra: een realtime webanalyseplatform dat je helpt om gedetailleerde inzichten te krijgen in het gedrag van je bezoekers, inclusief informatie over individuele gebruikers.
  5. Open Web Analytics: een open-source webanalyseplatform dat vergelijkbare functies biedt als Google Analytics, inclusief realtime rapportage en segmentatie van gegevens.

Twijfel over je het gebruik van Google Analytics of kan je niet kiezen uit één van de alternatieven? Neem gerust contact met ons op via marketing@sera.nl. Dan kijken we samen naar mogelijkheden, alternatieven en oplossingen voor jouw organisatie.

Geschreven door

Steven Holthuijsen marketing@sera.nl 0172 473 430 Neem contact op
afbeelding contactpersoon

Gecertificeerd in kwaliteit

Onze producten en diensten ontwikkelen wij aan de hand van de modernste richtlijnen, kwalitatieve normeringen en professionele certificeringen

Digitrust ISO 27001
ISAE
Main Software 50
Google Analytics