Bekijk
Eerdere winnaars van FD Gazellen, De Sterkste Schakel Rijnland & EY Entrepreneur of The Year.

Een introductie tot conversie optimalisatie

05-10-2023 5 min leestijd

Wat is conversie optimalisatie? En waarom heb je het nodig? Je leest het in ons artikel.

Je hebt verkeer op je website, maar hoe zet je deze bezoekers om in klanten? Dat doe je met conversie optimalisatie. In dit artikel duiken we samen in de wereld van conversie optimalisatie. We leggen uit wat het is en waarom het zo belangrijk is. Ook delen we onze favoriete tools en bieden we een stappenplan om je op weg te helpen.

1. Wat is een conversie?
2. Wat is conversie optimalisatie?
3. Waarom heb je conversie optimalisatie nodig?
4. Tools voor conversie optimalisatie

4.1 Hotjar
4.2 Google Analytics 4
4.3 Usability onderzoeken
4.4 Klantenquêtes
4.5 VWO A/B-test systeem

5. Hoe start je met conversie optimalisatie?
6. Conversieoptimalisatie uitbesteden aan een specialist?

1.   Wat is een conversie?

Binnen online marketing is een conversie een gewenste actie die een bezoeker uitvoert op jouw website. Denk aan het doen van een aankoop, maar ook aan een aanmelding voor een nieuwsbrief of het invullen van een contactformulier.

Bij een conversie heb je ook te maken met een conversieratio. Een conversieratio bereken je door het aantal conversies te delen door het aantal bezoekers.

Formule: Aantal conversies / aantal bezoekers x 100 = conversieratio

Een conversieratio van 5% betekent dus dat 5 van de 100 bezoekers een conversie hebben gedaan.

Conversie is een belangrijke graadmeter voor het succes van jouw website. De gemiddelde conversieratio van de meeste websites en webshops ligt tussen de 2% en 5%. Dit is sterk afhankelijk van de branche waarin je zit.

2.   Wat is conversie optimalisatie?

Heb je een hoog conversieratio? Dan betekent dit dat jouw website goed in staat is om bezoekers om te zetten in klanten of leads. Om dat te bereiken, is het essentieel om jouw conversies te optimaliseren. We hebben het dan dus over conversie optimalisatie, onder marketeers ook wel bekend als CRO.

Conversie optimalisatie is een strategisch proces binnen marketing. Het heeft tot doel om meer waardevolle acties van gebruikers te genereren zonder de hoeveelheid verkeer naar de website te verhogen. In plaats van te proberen meer bezoekers aan te trekken, concentreert conversie optimalisatie zich dus op het maximaliseren van de waarde van elke bezoeker die al op de website komt. Websitebezoekers worden dus omgezet in een klant of lead.

Belangrijk om te benadrukken is dat conversie optimalisatie een doorlopend proces is. Het vereist continue monitoring, analyse en herhaling om de conversies op jouw website te kunnen optimaliseren.

Waarom-conversie-optimalisatie-voordelen.png

3.   Waarom heb je conversie optimalisatie nodig?

Welke voordelen conversie optimalisatie jou kan bieden, hangt af van de specifieke doelen en de aard van je bedrijf. De belangrijkste voordelen bespreken we hieronder.

 • Verhoogde omzet: Door de conversieratio te verhogen, kun je meer klanten genereren. Daardoor verhoog je de omzet van je bedrijf.
 • Verbeterde return on investment (ROI): Conversie optimalisatie kan leiden tot een hogere ROI. In plaats van te investeren in het aantrekken van meer verkeer, haal je meer waarde uit je bestaande websitebezoekers.
 • Betere klantinzichten: Door gebruikersgedrag te analyseren en te begrijpen hoe jouw bezoekers interactie vertonen met jouw website, kun je waardevolle inzichten verkrijgen over je doelgroep. Je bent namelijk in de gelegenheid om hun behoeften en voorkeuren beter te begrijpen. Met deze inzichten kun jij je website verbeteren en meer conversies stimuleren.
 • Verhoogde klanttevredenheid: Door de gebruikerservaring van jouw websitebezoekers te verbeteren, vergroot je de tevredenheid (en loyaliteit) van je klanten. Dit kan leiden tot herhaalaankopen en positieve mond-tot-mondreclame.
 • Concurrentievoordeel: Als je conversie optimalisatie serieus neemt en voortdurend blijft verbeteren, bied je jouw bezoekers een betere ervaring. Zo vergroot je uiteindelijk je marktaandeel en blijf je je concurrenten voor.

4.   Tools voor conversie optimalisatie

Er bestaan diverse tools die je helpen om de conversies op jouw website te optimaliseren. Hieronder hebben we een aantal tools voor je op een rijtje gezet. Al deze tools baseren zich op harde data en/of feedback van gebruikers, wat waardevolle inzichten oplevert.

4.1   Hotjar

Hotjar is een tool die kwalitatieve data verzamelt om het gedrag van jouw websitebezoekers te analyseren. Denk aan heatmaps, scrollmaps en opnames van gebruikerssessies. Je kunt Hotjar als volgt inzetten voor conversie optimalisatie:

 • Heatmaps: Heatmaps maken visueel inzichtelijk waar bezoekers op een pagina klikken, hoe ver ze scrollen en welke elementen de meeste aandacht trekken. Deze informatie helpt bij het identificeren van optimalisatiekansen en het begrijpen van het gedrag van jouw websitebezoekers.
 • Scrollmaps: Scrollmaps tonen hoe ver bezoekers op een pagina scrollen voordat ze stoppen. Dit helpt bij het identificeren van knelpunten of belangrijke inhoud die mogelijk niet wordt gezien door bezoekers.
 • Opnames van gebruikerssessies: Het bekijken van opnames van gebruikerssessies biedt inzicht in het daadwerkelijke gedrag van individuele bezoekers. Dit helpt bij het begrijpen van de uitdagingen en frictiepunten waarmee gebruikers worden geconfronteerd tijdens hun interactie met jouw website.

Hotjar-conversie-optimalisatie.png

4.2   Google Analytics 4

Google Analytics 4 is een tool die jouw websitegegevens verzamelt en analyseert. Hiermee verkrijg je inzicht in het gedrag van jouw websitebezoekers. Je kunt Google Analytics als volgt inzetten voor conversie optimalisatie:

 • Gedetailleerde bezoekersanalyse: Google Analytics biedt gedetailleerde informatie over het gedrag van jouw websitebezoekers, waaronder paginaweergaven, sessieduur, bouncepercentage en conversies. Deze gegevens kun je gebruiken om inzichten te verkrijgen in het gedrag van jouw bezoekers en knelpunten te identificeren.
 • Conversietrechters en doelen: Google Analytics stelt gebruikers in staat om conversietrechters en doelen in te stellen. Hierdoor is het mogelijk om de effectiviteit van verschillende pagina's en stappen in het conversieproces te meten.
 • Segmentatie van bezoekers: Met Google Analytics kun je bezoekers segmenteren op basis van verschillende criteria. Van demografische gegevens en geografische locatie tot aan gedragskenmerken. Dit maakt gerichte analyse mogelijk en biedt inzicht in het gedrag en de prestaties van verschillende segmenten.

Google-Analytics-conversie-optimalisatie.png

4.3   Usability onderzoeken

Usability onderzoeken, zoals gebruikerstests en gebruikersinterviews, bieden jou waardevolle inzichten in hoe gebruikers jouw website ervaren en welke problemen ze tegenkomen. Je kunt usability onderzoeken als volgt inzetten voor conversie optimalisatie:

 • Identificatie van usability-problemen: Usability onderzoeken leggen knelpunten en frictiepunten bloot die invloed hebben op het gebruikersgedrag en de conversies. Deze inzichten kunnen leiden tot gerichte optimalisaties.
 • Verbetering van gebruikerservaring: Met usability onderzoeken verzamel je directe feedback van jouw gebruikers. Dit helpt jou bij het begrijpen van hun behoeften en verwachtingen. Zo ben jij in staat om de gebruikerservaring te verbeteren en de conversies te verhogen.

Usability-onderzoeken-conversie-optimalisatie.png

4.4   Klantenquêtes

Klantenquêtes, zoals online enquêtes of feedbackformulieren, bieden waardevolle inzichten in de ervaringen, meningen en behoeften van jouw klanten. Je kunt klantenquêtes als volgt inzetten voor conversie optimalisatie:

 • Verzamelen van kwalitatieve feedback: Klantenquêtes bieden jou de mogelijkheid om rechtstreeks feedback te verzamelen van klanten, inclusief hun perceptie van jouw website, mogelijke verbeterpunten en suggesties voor optimalisatie.
 • Identificatie van pijnpunten: Door specifieke vragen te stellen, helpen klantenquêtes bij het identificeren van specifieke pijnpunten die jouw klanten ervaren bij het gebruik van je website. Deze inzichten kunnen dienen als uitgangspunt voor gerichte optimalisaties.

Klantenquêtes-conversie-optimalisatie.png

4.5   VWO A/B-test systeem

VWO is een geavanceerde tool voor het uitvoeren van A/B-tests en meerdere variantentests. Hiermee kun je uitgebreid bezoekersonderzoek uitvoeren, een routekaart voor experimenten opstellen en continu experimenteren uitvoeren op jouw website. Je kunt VWO als volgt inzetten voor conversie optimalisatie:

 • Eenvoudige testuitvoering: VWO biedt een gebruiksvriendelijke interface waarmee A/B-tests eenvoudig kunnen worden opgezet en uitgevoerd. Het maakt het mogelijk om verschillende varianten van een pagina te maken en het verkeer tussen de varianten te verdelen.
 • Betrouwbare testresultaten: VWO biedt gedetailleerde rapporten en statistieken om de resultaten van A/B-tests te analyseren. Dit helpt bij het bepalen van de winnende variant en het meten van de impact op de conversie.
 • Geavanceerde testmogelijkheden: VWO biedt ook geavanceerdere mogelijkheden, zoals multivariate tests en personalisatie-opties. Hiermee kunnen verschillende combinaties van elementen en gepersonaliseerde ervaringen worden getest om de conversie te optimaliseren.

VWO-conversie-optimalisatie.png

5.   Hoe start je met conversie optimalisatie?

Je weet nu wat conversie optimalisatie is, wat het jou oplevert en welke tools je hiervoor kunt gebruiken. Maar waar begin je? Als eerste is het belangrijk om voor jezelf op een rijtje zetten wat jouw doelstellingen zijn. Daarna kun je beginnen met het verzamelen van data, hypotheses opstellen en A/B-testen.

 • TIP! Ben je benieuwd hoe wij conversie optimalisatie aanpakken? Download direct jouw gratis whitepaper. Hierin ontdek je welke fasen wij doorlopen om de conversies op onze website te optimaliseren.

6.   Conversie optimalisatie uitbesteden aan een specialist?

Nieuwe buttons, een extra pagina of een nieuwe optie in je drop down menu? Het zijn zomaar een paar keuzes die jouw online business in één klap rendabel maken. Maar wat past bij jouw strategie? Het kan frustrerend zijn als je meerdere dingen hebt geprobeerd maar dit niet in de resultaten terugziet. Onze conversie optimalisatie specialisten kunnen jou helpen bij het uitvoeren van uitgebreide analyses die aansluiten bij jouw visie.

Wil je sparren over de kansen en mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem vrijblijvend contact met ons op via marketing@sera.nl of bel ons op 0172 473 430.

Geschreven door

Timo de Graaf marketing@sera.nl 0172 473 430 Neem contact op
afbeelding contactpersoon

Gecertificeerd in kwaliteit

Onze producten en diensten ontwikkelen wij aan de hand van de modernste richtlijnen, kwalitatieve normeringen en professionele certificeringen

Digitrust ISO 27001
ISAE
Main Software 50
Google Analytics