Bekijk
Eerdere winnaars van FD Gazellen, De Sterkste Schakel Rijnland & EY Entrepreneur of The Year.

Met deze 6 tips ontwerp jij een sterk logo

20-03-2023 7 min leestijd

Een sterk logo ontwerpen voor jouw bedrijf of merk? Gebruik deze 6 tips!

Ben jij je ervan bewust dat een logo hét gezicht is van jouw bedrijf of merk? Het is de visuele representatie die mensen herkennen én onthouden. Daarom is het maken van een effectief en aantrekkelijk logo van cruciaal belang voor de branding van je bedrijf of merk. Maar hoe maak je een logo dat jouw bedrijf of merk de aandacht geeft die het verdient én naadloos aansluit op jouw doelgroep? Wij delen onze 6 tips om je te helpen een logo te ontwerpen.

1. Wat is een logo?
2. Waarom is een sterk logo belangrijk?
3. Hoe ontwerp je een sterk logo?

Tip 1: Duik in alle ins en outs van jouw bedrijf
Tip 2: Denk na over het doel
Tip 3: Gebruik professionele tools
Tip 4: Houd het simpel
Tip 5: Denk aan de leesbaarheid
Tip 6: Ontwerp verschillende varianten

4. Voorbeelden van verschillende soorten logo’s

4.1 Uitgelicht: Nieuw logo City Hotel Nieuw Minerva

5. Opvallen met jouw logo?

1. Wat is een logo?

Een logo betekent een grafische uiting die geassocieerd wordt met een bedrijf of merk. Om deze reden is een logo een belangrijk onderdeel van de huisstijl van jouw bedrijf of merk. Het logo zie je dan ook terug op allerlei verschillende communicatie-uitingen. Denk onder meer aan jouw website, visitekaartjes, advertenties, brochures, nieuwsbrieven, presentaties, brieven en social media.

Een logo kan bestaan uit een woordmerk, een kleine afbeelding (beeldmerk), monogram, embleem, zegel, mascotte dat symbool staat voor een woord of combinatie van woorden, of uit een combinatie van een aantal van deze elementen. Bij het ontwerpen van een logo kijk je naar verschillende onderdelen, waaronder de kleur, typografie, afbeelding en pay-off.

2. Waarom is een sterk logo belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om als bedrijf of merk een goed logo te hebben. Een goed logo communiceert en versterkt de identiteit, het imago, de marketing en de betrouwbaarheid van een bedrijf of merk. We kennen tenslotte allemaal de gele M van McDonald’s en de ‘Swoosh’ van Nike. De verschillende redenen lichten we hieronder verder toe.

 • Identificatie en herkenning: Een sterk logo moet uniek en onderscheidend zijn, zodat de doelgroep het gemakkelijk kan herkennen en associëren met jouw bedrijf of merk. Bovendien wil met jouw logo opvallen tussen je concurrenten.  
 • Communicatie en imago: Het logo communiceert vaak de kernwaarden en het imago van een bedrijf of merk. Een goed ontworpen logo kan de juiste emoties oproepen bij de doelgroep en het juiste beeld van het bedrijf overbrengen.
 • Marketing en promotie: Het logo speelt een belangrijke rol in de marketing en promotie van het bedrijf. Door een logo consequent te gebruiken creëer je herkenbaarheid. Een sterk logo kan de aandacht van potentiële klanten trekken en helpen bij het opbouwen van merkloyaliteit.
 • Professionaliteit en betrouwbaarheid: Een sterk logo straalt professionaliteit en betrouwbaarheid uit. Het kan potentiële klanten geruststellen en vertrouwen geven dat het bedrijf serieus is en de kwaliteit en waarde biedt die ze verwachten.

logo mcdonalds nike

3. Hoe ontwerp je een sterk logo?

Je weet nu wat een logo is, waar een logo voor wordt gebruikt en waarom het belangrijk is om een sterk logo te hebben. Maar hoe ontwerp je een sterk logo voor jouw bedrijf of merk? Wij delen graag een zestal tips om je op weg te helpen tijdens jouw zoektocht naar het juiste logo.

Tip 1: Duik in alle ins en outs van jouw bedrijf

Elk bedrijf heeft een verhaal, de zogenaamde storyline. En het kan lonen om dat verhaal terug te laten komen in het logo. De uitdaging is om de identiteit en de waarden van jouw bedrijf te weerspiegelen in het logo en tegelijkertijd onderscheidend genoeg te zijn om op te vallen tussen de concurrenten. Denk daarom goed na over de betekenis achter het ontwerp en hoe dit aansluit bij je bedrijf of merk. Dit kan iets eenvoudigs zijn, zoals de initialen van je bedrijf, of juist een meer symbolische betekenis die past bij je merkwaarden.

Om te weten wat de identiteit en waarden van een bedrijf zijn, starten wij zelf altijd met een brainstormsessie. We gaan in gesprek met klanten, kijken rond bij de klant op locatie en nemen de website van de klant onder de loep. De combinatie van alles wat we zien en ervaren, gebruiken we vervolgens als inspiratie voor het ontwerpen van het logo.

 • TIP! Denk ook gelijk een stap verder. Een logo staat niet op zich, maar vormt uiteindelijk de basis van je huisstijl.

Tip 2: Denk na over het doel van je logo

Het is belangrijk om na te denken over de doeleinden waarvoor je jouw logo wil gebruiken. Wat wil je ermee bereiken? Wie is je doelgroep? Wat is je merkidentiteit? Als je deze vragen goed kunt beantwoorden, kan je pas een sterk logo ontwerpen dat niet alleen past bij je merk, maar ook de juiste doelgroep aanspreekt.

Een logo voor een financiële organisatie die de zakelijke markt aan wil spreken, heeft bijvoorbeeld een ander doel en dus een andere uitstraling dan een logo voor een kinderopvang die jonge kinderen en moeders aan moet spreken. Met andere woorden: zorg dat je logo aansluit bij de boodschap die je wil overbrengen op jouw publiek.

Tip 3: Gebruik professionele tools

Om een goed logo te kunnen ontwerpen, heb je een professionele tool nodig. Wij werken bijvoorbeeld met Adobe Illustrator. Hoewel er tegenwoordig veel verschillende grafische ontwerpsoftware beschikbaar is, is Illustrator één van de meest gebruikte en krachtige tools voor het maken van logo's.

Waarom? Illustrator biedt een breed scala aan functies en tools die specifiek zijn ontworpen voor het maken van vectorafbeeldingen. Dit betekent dat je logo altijd scherp en helder blijft, ongeacht de grootte. Daarnaast biedt Illustrator de mogelijkheid om je ontwerpen in verschillende bestandsindelingen op te slaan, zodat je je logo op elk moment en op elke locatie kunt gebruiken, van promotiemateriaal en je website tot aan de aankleding van je bedrijfspand.

 • TIP! Ben je nog niet bekend met Illustrator? Geen zorgen, er zijn veel online tutorials en bronnen beschikbaar om je op weg te helpen en het meeste uit de software te halen.

Tip 4: Houd het simpel

Als je één ding moet onthouden bij het ontwerpen van een logo, dan is dat het volgende: houd het simpel. Het is belangrijk om in gedachte te houden dat een logo in één oogopslag aan de doelgroep duidelijk moet maken wat het verhaal is. Met andere woorden: vermijd te veel details of ingewikkelde ontwerpen. Een eenvoudig en strak ontwerp zal niet alleen beter herkenbaar zijn, maar ook gemakkelijker te reproduceren op verschillende media.

Tip 5: Denk aan de leesbaarheid

Kies je ervoor om in je logo te werken met tekst? Dan is ons advies om te letten op de leesbaarheid. Als het logo niet leesbaar is, kan het de boodschap van jouw bedrijf of merk verwarren, of zelfs volledig verkeerd communiceren.

Een voorbeeld: als de letters te dicht op elkaar staan of niet goed worden weergegeven, kan het voor de kijker moeilijk zijn om de merknaam te lezen en te begrijpen. Dit kan leiden tot verlies van potentiële klanten, omdat ze het merk niet herkennen of vertrouwen.

Zorg er dus voor dat de tekst op het logo altijd gemakkelijk te lezen is, zowel in kleine als grote formaten. Dit betekent dat je een duidelijk lettertype moet gebruiken en rekening moet houden met kleurcontrasten.

Tip 6: Ontwerp verschillende varianten

Ga je aan de slag met jouw logo ontwerpen? Dan is het belangrijk om verschillende varianten van je logo te maken. Zo kun je het logo aanpassen aan verschillende situaties en zorgen dat het logo altijd goed tot zijn recht komt. Denk bij het ontwerpen van verschillende varianten niet alleen aan een staande en een liggende versie, maar ook aan een versie met een donkere en een lichte achtergrond of een versie met weinig en veel details. Bovendien is het goed om een variant met en zonder pay-off te maken. Misschien is het voor jouw bedrijf of merk zelfs wel relevant om een ontwerp te maken met een Nederlandstalige en een Engelstalige versie van de pay-off. Onthoud daarnaast goed: elk merk met een bekend logo heeft er jaren over gedaan om het juiste logo te ontwikkelen. 

4. Voorbeelden van verschillende soorten logo’s

De afgelopen jaren hebben wij diverse logo’s ontworpen voor bedrijven. Sommige logo’s zijn strak, andere logo’s zijn juist speels. Deze keuzes hebben we afgestemd op de wensen en de doelgroep van de klant. Ter inspiratie voor het maken van jouw eigen logo, geven we hieronder enkele voorbeelden. 

 • Druk logo: Culinair Zoetermeer
 • Tekstueel logo: Gek van Fietsen
 • Logo met beeldmerk dat bestaat uit initialen: Zuijdervliet & Turkenburg
 • Jubileumlogo: Alphens.nl
 • Beeldmerk met tekst: Mate & Date
 • Beeldmerk waar tekst in staat: City Hotel Nieuw Minerva

tips logo ontwerp - culinair zoetermeer en gek van fietsen.png

tips logo ontwerp - zuijdervliet turkenburg en alphens.nl.png

tips logo ontwerp - mate en date en city hotel nieuw minerva.png

4.1 Uitgelicht: Nieuw logo City Hotel Nieuw Minerva

Hoe zijn we tot bovenstaande logo’s gekomen? Dat lichten we graag toe aan de hand van één concreet voorbeeld: het logo van City Hotel Nieuw Minerva.

We zijn begonnen met het leren kennen van het hotel. Zo kwamen we op kernwaarden als huiselijk, levendig en warm. In het interieur valt overal wat te zien; het is een soort bonte verzameling van kleuren, texturen en prints. Geen kamer is hetzelfde. Bovendien is het interieur retro en vintage te noemen, wat de beleving ten goede komt. Al deze woorden brachten we samen in een woordenweb.

Op basis van deze uitgangspunten gingen we aan de slag met het logo. We kozen ervoor om met twee stijlen lettertype te werken. ‘City Hotel’ wordt afgebeeld in een wat speelsere letter met een beetje retro-gevoel of wat meer handgeschreven om in te spelen op het persoonlijke gevoel. ‘Nieuw Minerva’ wordt afgebeeld in een strakke, modernere letter. Door de ietwat rondere hoeken oogt dit lettertype nog wel vriendelijk. Bij beide letters hebben we erop gelet dat het goed leesbaar is en dat het ook mooi aansluit bij de illustratie van het visitekaartje.

Vervolgens gingen we aan de slag met het kleurenproces. De inspiratie voor de kleuren van het nieuwe logo haalden we uit het interieur én exterieur van het hotel. Dit vertaalden we daarna naar een kleurenpalet met negen verschillende kleuren. Toen we de kernwaarden, lettertypes en kleuren duidelijk hadden, gingen we aan de slag met het daadwerkelijke logo-ontwerp.

We creëerden een logo die door de rustige kleuren zakelijk oogt. In het logo zie je vlakken/ contouren van huisjes terug met daarin enkele raampjes. De tekst staat in de huisjes van het hotel. Op deze manier blijft het logo op elke ondergrond goed leesbaar. Door de vormen van de huisjes en doordat de huisjes aan de onderkant verspringen, krijg je een onverwachte en speelse vorm. Uiteraard maakten we ook diverse mock-ups. Zo kreeg de klant direct een beeld van hoe het logo er in verschillende situaties uitziet.

city hotel nieuw minerva - mock ups.png

5. Opvallen met jouw logo?

Het ontwerpen van een mooi logo kost tijd en moeite, maar het resultaat is het meer dan waard! Met een eenvoudig, leesbaar én doelgericht ontwerp dat past bij jouw merkidentiteit en jouw doelgroep, heb jij absoluut een streepje voor bij (potentiële) klanten.

Heb je ondanks deze handige tips en voorbeelden behoefte aan een professional die voor jou een sterk logo ontwerpt? Schakel de experts van SERA in. Wij creëren een sterk logo dat wél de aandacht van jouw doelgroep trekt. Neem via design@sera.nl contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.


Geschreven door

Fabiƫnne Fransen Design@sera.nl +31 6 40 10 27 50 Neem contact op
afbeelding contactpersoon

Gecertificeerd in kwaliteit

Onze producten en diensten ontwikkelen wij aan de hand van de modernste richtlijnen, kwalitatieve normeringen en professionele certificeringen

Digitrust ISO 27001
ISAE
Main Software 50
Google Analytics