Bekijk
Eerdere winnaars van FD Gazellen, De Sterkste Schakel Rijnland & EY Entrepreneur of The Year.

Samenwerking tussen De Rank en SERA Business Design resulteert in uniek Kleuterpaspoort

10-07-2024 2 minuten

Ontdek hoe De Rank het Kleuterpaspoort omarmde en hoe we tot het eindresultaat kwamen.

Basisschool De Rank uit Alphen aan den Rijn introduceert vanaf het nieuwe schooljaar het Kleuterpaspoort. Dit boekje bereidt kleuters spelenderwijs voor op groep 1, en is een initiatief van SERA Business Design. “Een mooie stap voor onze school”, aldus Jeannette Verburg, directeur van De Rank.

Zo vlak voor de zomervakantie hebben Jeannette Verburg (directeur) en Fred van Nassau (teamleider onderbouw) van De Rank het eerste exemplaar van het Kleuterpaspoort in ontvangst genomen. Zij kregen het Kleuterpaspoort overhandigd van SERA Business Design, bedenker en ontwikkelaar van het Kleuterpaspoort.

De Rank omarmt het Kleuterpaspoort

Een paar maanden geleden raakte De Rank in gesprek met het Alphense bedrijf SERA Business Design over het Kleuterpaspoort. In dit boekje neemt een kindvriendelijke mascotte kleuters mee op een avontuurlijke ontdekkingsreis ter voorbereiding op groep 1 van de basisschool. Het boekje staat vol met leuke en leerzame spellen, speciaal voor kleuters. Zo leren zij op speelse wijze belangrijke vaardigheden die onmisbaar zijn voor een soepele overgang naar de basisschool.

Toen Jeannette en Fred hoorden over het Kleuterpaspoort, waren ze direct enthousiast. “We zien het echt als een gat in de markt. Het is een geweldige manier om kleuters voor te bereiden op de basisschool. We zijn er dan ook trots op dat we de eerste basisschool zijn die met het Kleuterpaspoort gaat werken”, vertelt Jeannette Verburg.

Fred van Nassau voegt toe: "Voor ons waren de voorbeelden van vaardigheden en spellen in het Kleuterpaspoort direct heel herkenbaar. Wat we bijvoorbeeld vaak zien, is dat kleuters moeite hebben om zelf hun jas aan- en uit te trekken. Maar denk ook aan zelfstandig naar de wc gaan. Dit soort belangrijke vaardigheden komen nu op een leuke, speelse manier terug in een boekje. Zo biedt het Kleuterpaspoort een waardevolle aanvulling op ons bestaande onderwijsaanbod voor groep 1."

Gesprekken met leerkrachten en ouders

Het idee voor het Kleuterpaspoort kwam niet uit de lucht vallen. Initiatiefnemer Désirée Huisman, werkzaam bij SERA Business Design, vertelt: “Mijn zus is al jaren kleuterjuf. Aan de keukentafel hebben we het regelmatig over de uitdagingen waar zowel kinderen als ouders voor staan bij de overgang naar de basisschool. Dat zag ik als een uitdaging: hoe kunnen we ervoor zorgen dat kinderen van 4 jaar oud met vertrouwen en plezier naar groep 1 gaan?”

Vanuit die vraag ging Désirée in gesprek met andere leerkrachten en ouders. “Hieruit bleek al snel dat er behoefte was aan iets om kleuters beter voor te bereiden op deze grote stap, wat hand in hand ging met de wens om kinderen een gelijke start te geven op de basisschool. Belangrijk was wel dat het geen taaie stof moest zijn. Het moest juist iets leuks en speels zijn. Zo werd het zaadje gepland voor het Kleuterpaspoort. En hier was De Rank gelukkig net zo enthousiast over als wij.”

Een uniek Kleuterpaspoort met kindvriendelijke mascotte

SERA Business Design biedt verschillende varianten van het Kleuterpaspoort. De Rank koos voor de variant met een volledig nieuwe mascotte. “De mascotte staat centraal in het boekje. Daarom wilden we een mascotte die past bij onze school. Aangezien in ons logo een druiventros terugkomt, waren we er al snel over uit dat de mascotte een druif moest worden. SERA kreeg vervolgens de creatieve vrijheid om hier een unieke, kindvriendelijke mascotte van te maken. De naam van de mascotte hebben we vervolgens zelf bedacht”, vertelt Jeannette.

In het Kleuterpaspoort komen 5 clusters aan bod: voeding, motoriek, structuur, zelfstandigheid en cognitie. De Rank heeft zelf bepaald welke vaardigheden zij binnen deze clusters belangrijk vinden, en welke dus terugkomen in het boekje. Hetzelfde geldt voor de illustraties; deze zijn gebaseerd op hoe de school er van binnen en van buiten daadwerkelijk uitziet. “Hier werden we heel enthousiast van. Kleuters krijgen zo gelijk een beeld van De Rank, van het schoolplein tot aan de klaslokalen“, zegt Fred.

Jeannette voegt toe: “Wat we heel fijn vonden aan de samenwerking met SERA Business Design, is dat we zo actief betrokken werden in het proces. Wij mochten inhoudelijk bepalen wat er in het Kleuterpaspoort kwam te staan, de vormgeving van de tekst en lay-out was in handen van SERA. Hierdoor voelt het Kleuterpaspoort ook echt als ons product, zeker nu we het in onze handen hebben. We kunnen dan ook niet wachten om de boekjes na de zomer uit te delen aan onze kleuters.”

Ontdek meer over het Kleuterpaspoort

Op de afbeelding van links naar rechts: Désirée Huisman, Fred van Nasau, Jeannette Verburg en Cindy de Lange. Op de voorgrond staat leerling Lorèn met het Kleuterpaspoort van De Rank. 

Gecertificeerd in kwaliteit

Onze producten en diensten ontwikkelen wij aan de hand van de modernste richtlijnen, kwalitatieve normeringen en professionele certificeringen

Digitrust ISO 27001
ISAE
Main Software 50
Google Analytics