Bekijk
Eerdere winnaars van FD Gazellen, De Sterkste Schakel Rijnland & EY Entrepreneur of The Year.

11 tips van SERA: Creëer meer werkplezier op de werkvloer

02-02-2024 5 min leestijd

Door de krapte op de arbeidsmarkt is het werkplezier van jouw werknemers nóg belangrijker! 

De arbeidsmarkt wordt steeds krapper. Grote kans dat ook jouw organisatie kampt met problemen rondom het vinden van nieuw personeel en alles uit de kast trekt om nieuw personeel te werven. Wat er dan vaak bij inschiet, is aandacht voor het huidige personeel. Zijn jouw werknemers gelukkig op hun werk? Hebben ze het niet té druk? Ons advies: investeer niet alleen in recruiters om nieuw personeel binnen te halen, maar creëer ook meer plezier op de werkvloer. Hoe je dat doet? Wij delen graag onze tips! 

1. Wat is werkplezier 
2. Maar wanneer heb je nu plezier in je werk?
3. Tip #1 Kom in beweging
4. Tip #2 Neem een huisdier 
5. Tip #3 Introduceer een X-eetdag
6. Tip #4 Deel complimentjes uit
7. Tip #5 Maak een klein gebaar, het is van grote waarde
8. Tip #6 Introduceer legendarische maandborrels
9. Tip #7 Investeer in kennis en kunde 
10. Tip #8 Bied uitdaging 
11. Tip #9 Ga voor meer groen op kantoor
12. Tip #10 Schaf (gepersonaliseerde) kantoorfietsen aan
13. Tip #11 Organiseer leuke teambuildingactiviteiten 

Wat is werkplezier?

Werkplezier betekent dat je met plezier en geheel uit jezelf jouw werkzaamheden uitvoert én dat je energie haalt uit deze werkzaamheden. Simpelweg vind je je werk leuk om te doen en ga je elke werkdag vol energie en zin aan de slag. Je bent betrokken, toont verantwoordelijkheid en bent gedreven om er elke werkdag voor de volle honderd procent voor te gaan. Uiteindelijk levert het uitvoeren van de werkzaamheden je meer energie op dan dat het je kost. Werkplezier kan een grote impact hebben op jouw werknemers. Zo zullen ze zich minder snel ziekmelden, zijn ze productiever en hebben ze minder stress. 

Maar wanneer heb je nu plezier in je werk?

Dat ligt niet alleen aan het leuk vinden van de werkzaamheden die je uitvoert, maar ook aan de collega's met wie je werkt en de sfeer op de werkvloer. Het is dan ook belangrijk om aandacht te hebben voor wat jou en/of jouw werknemers gelukkig maakt én hierop in te spelen. 
 
Alle werknemers kennen vast clichés als ‘neem de leiding’, ‘vertrouw en laat los’ en ‘zorg voor een goede work-life balance’. Maar werkplezier gaat verder dan dat. Of je dit nu leest als werkgever of werknemer, met deze 11 tips zorg jij gegarandeerd voor meer plezier op de werkvloer!  

Tip #1 Kom in beweging 

Uren naar het scherm van je laptop kijken en in je bureaustoel zitten eisen hun tol. Je raakt verdwaald in het scherm. Dat vraagt om een pauze! De beste manier om pauze te nemen, is om in beweging te komen. Want beweging houdt het brein scherp.  

Schakel bijvoorbeeld een personal trainer in voor al je werknemers of organiseer bootcamps en work-outs. Maar even een ommetje maken doet ook al heel veel. Zo lopen we bij SERA regelmatig een rondje tijdens de lunchpauze. Na de wandeling kunnen we weer met frisse energie aan het werk. 

Wist je dat vitaliteit bij medewerkers ook nog eens bijdraagt aan minder verzuim, hogere productiviteit en een glimlach? Juist, dat is automatisch ook meer omzet! Een win-win dus. 

Post Reels.png

Tip #2 Neem een huisdier 

Het hebben van een huisdier draagt voornamelijk bij aan onze geestelijke gezondheid. Een huisdier zorgt namelijk voor gezelschap, affectie en oordeelt niet. Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens heeft dan ook een huisdier. De meest geliefde huisdieren in Nederland? Dat zijn de aquarium- en vijvervissen. En laat dat nou ook ideaal zijn voor op de werkvloer! Je kunt vrijwel overal een vissenkom neerzetten. Vergeet ze alleen niet af en toe eten te geven ;)  

Tip #3 Introduceer een X-eetdag 

Wie houdt er nu niet van een lekker hapje en drankje? Introduceer op de werkvloer eens een #lunchafhaaldag, #kookdag of de #kwakworstenwoensdag.  

Bij SERA zijn we fan van #knakworstenwoensdag en #vrijdagafhaaldag. Iedereen komt op woensdag met extra plezier naar kantoor en kijkt al vanaf ’s ochtends vroeg uit naar de lunch. Woensdag is dan ook vaak de drukste en meest gezellige dag op kantoor. En we mogen de week ook nog eens doormidden zagen!  

Op vrijdag lopen we vaak het centrum van Alphen aan den Rijn in om samen met collega’s lunch te halen. Dit maakt de lunch op vrijdag niet alleen een moment waar iedereen naar uitkijkt, maar we steunen ook gelijk lokale ondernemers.  

Tip #4 Deel complimentjes uit 

Uit veel onderzoeken blijkt dat medewerkers het veel belangrijker vinden om waardering te krijgen vanuit hun leidinggevenden, dan om een flinke salarisverhoging te krijgen. Medewerkers ervaren meer plezier in hun werk wanneer er naar ze wordt geluisterd en ze af en toe eens een complimentje krijgen over hoe goed ze presteren. Is die belangrijke taak super uitgevoerd door een medewerker? Laat het ze weten! Kleine moeite, toch? 

Tip #5 Maak een klein gebaar, het is van grote waarde  

Vaak zit het men in kleine dingen. Denk aan de complimentjes van tip #4. Deze kun je als werkgever ook verder doorzetten. Neem bijvoorbeeld voor iedereen eens wat lekkers mee naar kantoor, zet stagiairs in het zonnetje op de #dagvandestagiair, of versier je kantoor eens op een vrijmibo – gewoon omdat het leuk is, weinig moeite kost en veel plezier oplevert bij je werknemers. 

Wij hebben bijvoorbeeld tijdens de internationale Programmeursdag in september onze programmeurs extra in het zonnetje gezet. Met een klein gebaar maakten we duidelijk hoe dankbaar we hen zijn voor hun tomeloze inzet.  

Blog werkplezier.png

Tip #6 Introduceer legendarische maandborrels 

Jullie hebben vast een vrijmibo, maar komen hier ook echt veel werknemers op af? Plant niet iedereen wat leukers op vrijdag? Of begint je borrel niet te laat? De vrijmibo is een mooi moment om eens over wat anders dan werk te praten en is daarmee ook echt een belangrijk onderdeel van de bedrijfscultuur. Onder het genot van een hapje en drankje werkt dit vaak het beste, met een leuk muziekje op de achtergrond. Om je huidige vrijmibo’s tot the next level te tillen, kun je maandborrels introduceren. Deze zijn nét wat specialer dan alle overige vrijdagen.  

Bij ons zijn deze op de laatste vrijdag van de maand. De maandborrel start wat eerder en collega’s regelen veel hapjes en drankjes. Om de maandelijkse borrels extra bijzonder te maken, kiezen we regelmatig een andere locatie. In de zomer vieren we deze in de tuin bij ons pand aan de Prins Hendrikstraat, terwijl we andere keren samenkomen bij ons pand aan de Raadhuisstraat of zelfs bij onze eigenaar thuis. Op deze manier blijven de bijeenkomsten verrassend en gevarieerd. 

Blog werkplezier.png

Tip #7 Investeer in kennis en kunde 

Tegenwoordig zijn er zo veel expertises en mogelijkheden voor werk, dat het als werkgever lastig kan zijn om werknemers aan jouw organisatie te binden. Naast alle gezellige en leuke uitjes, is het dan ook belangrijk om te investeren in de kennis en persoonlijke groei van jouw werknemers. Want ook dat draagt bij aan werkplezier. 

Werknemers halen veel plezier uit prestaties en het behalen van doelen, zo ook persoonlijke doelen. Aan jou als werkgever de taak om een soort coach te zijn voor je werknemers. Denk aan die ene collega die al jaren werkzaam is bij het bedrijf en graag zou willen doorgroeien in marketing, maar te weinig weet over SEO en SEA. Die collega zou graag een training willen volgen om hier eens wat over bij te leren. Een mooi moment om als werkgever die kans te bieden. Uiteindelijk zorgt deze professionele en persoonlijke groei bij jouw werknemer er ook voor dat jouw organisatie groeit. Win-win dus! 

Ook bij SERA blijven werknemers zich voortdurend doorontwikkelen en volgen zij regelmatig trainingen en cursussen. Hiermee geven we niet alleen onze medewerkers de gelegenheid om zichzelf te blijven ontwikkelen, maar zorgen we ook dat de kennis binnen onze organisatie actueel blijft. Op die manier kunnen wij onze klanten optimaal van dienst zijn. 

Tip #8 Bied uitdaging

Bied je medewerkers meer uitdaging. Hoe doe je dat? Door hen meer verantwoordelijkheid te geven, ambitieuze doelen te stellen of een project te laten leiden. Voldoende uitdaging zorgt ervoor dat medewerkers zich dagelijks weer geprikkeld voelen om te presteren. Ze zullen gemotiveerder werken en iedere dag met plezier naar hun werk gaan!  

Tip #9 Ga voor meer groen op kantoor 

Wist je dat planten zorgen voor een verhoogd concentratievermogen?  Hierdoor kunnen jouw medewerkers beter functioneren en ook nog eens een stuk creatiever zijn! Ook draagt de aanwezigheid van planten in een ruimte bij aan een betere luchtvochtigheid. Met planten is de luchtvochtigheid 5% beter dan op een werkplek zonder planten. Tijdens de koude dagen kan dit zelfs oplopen tot een verbetering van 17% in luchtvochtigheid. Bij SERA hebben we onze kantoren niet alleen binnen van genoeg groen voorzien, ook buiten hebben we planten staan.   

Post Reels (2).png

Tip #10 Schaf (gepersonaliseerde) kantoorfietsen aan 

Bij SERA komen veel collega’s op de fiets naar kantoor. Zij beginnen de dag dan ook fris en fruitig en genieten van de voordelen van vitaliteit uit tip #1. Er zijn genoeg voordelen aan het hebben van vitale medewerkers en kantoorfietsen kunnen de stap in de goede richting zijn. Schaf bijvoorbeeld een aantal (gepersonaliseerde) kantoorfietsen aan. Hiermee kunnen jouw medewerkers bij klanten langsgaan, een gezonde lunch halen of tijdens de pauze een stukje fietsen. Hiermee bied je werknemers niet alleen een vitale, maar ook een duurzame optie om van A naar B te komen.  

Tip #11 Organiseer leuke teambuildingactiviteiten

In een werkomgeving is het belangrijk om niet alleen te focussen op de formele aspecten van werk, maar ook op de sociale aspecten. Onderzoek toont aan dat regelmatige teambuildingactiviteiten niet alleen bijdragen aan het verbeteren van de samenwerking, maar ook het gevoel van waardering vergroten. Een goede sociale band met collega’s kan een positief effect hebben op het algemene welzijn van werknemers. 
Bij SERA organiseren we daarom jaarlijks een bedrijfsuitje, vaak met een overnachting erbij. Dit als blijk van waardering voor de toewijding en inzet van onze medewerkers gedurende het hele jaar. En gedurende de rest van het jaar organiseren we teamdagen en gaan we met het team uit eten.  

Blog werkplezier (4).png

Genoeg ideeën om het werkplezier ook binnen jouw organisatie te verhogen, toch? We wensen je veel succes, maar vooral veel (werk)plezier!  

Geschreven door

Cindy de Lange info@sera.nl 0172 473 430 Neem contact op
afbeelding contactpersoon

Gecertificeerd in kwaliteit

Onze producten en diensten ontwikkelen wij aan de hand van de modernste richtlijnen, kwalitatieve normeringen en professionele certificeringen

Digitrust ISO 27001
ISAE
Main Software 50
Google Analytics