Bekijk
Eerdere winnaars van FD Gazellen, De Sterkste Schakel Rijnland & EY Entrepreneur of The Year.

Hoe Daan uitgroeide van stagiair tot vaste kracht

16-10-2023 4 min leestijd

Ontdek hoe Daan zijn weg vond binnen SERA.

We stellen je graag voor aan Daan Hooftman. Ruim twee jaar geleden kwam hij bij ons binnen als stagiair met een passie voor hardware en programmeren. Deze kans greep hij aan om zijn stempel te drukken op ons bedrijf. Zo groeide hij uit tot vaste kracht op de afdeling Tech. In dit artikel vertelt Daan hoe hij zijn weg vond binnen SERA. 

Daan is geboren en getogen in het verre zuiden. Ruim twee jaar geleden belandde hij voor zijn stage bij SERA Business Design. Hoe dat zo gekomen is? “Via via ken ik Machiel. Hij gaf toen aan dat hij nog wel plek had voor een stagiair die iets met hardware wilde doen binnen het bedrijf”, vertelt Daan. “Alphen aan den Rijn was een behoorlijk eind weg van Limburg, maar gelukkig woont er familie in de omgeving. Daar kon ik blijven slapen. En zo begon ik op 1 september 2021 als stagiair bij SERA.”

Aan het begin was het zoeken naar een specifieke opdracht. “Het begon heel algemeen met ‘we willen hardware koppelen’. Dit liep uiteen van een verwarming koppelen tot aan elektronische deurentoegang bij zwembaden. Op dat laatste ben ik uiteindelijk flink de diepte in gegaan, mede vanwege de vraag hiernaar van één van onze klanten. Met mijn kennis over hardware heb ik toen wat gebouwd voor een nieuwe module van SERA Dataduiker: toegangsbeheer. Dit is uiteindelijk door een collega vertaald naar de juiste programmeertaal. En het mooie? Nog tijdens mijn stageperiode werd deze module succesvol geïmplementeerd bij een klant.”

Daan hardware.jpg

Van toegevoegde waarde

Daan voelde zich vrijwel direct op zijn plek bij SERA. “Binnen een paar dagen had ik al door dat het er bij SERA anders aan toeging dan bij andere bedrijven waar ik stage had gelopen. Bij andere bedrijven was je echt bezig met het uitvoeren van je stageopdracht, waar uiteindelijk niks mee werd gedaan. Het verdween zo de prullenbak in. Bij SERA was dat totaal niet zo. Er werd juist gekeken naar wat het beste is voor het bedrijf en voor de klant. Wat je deed als stagiair was echt van toegevoegde waarde. Sterker nog, de structuur die ik tijdens mijn stage voor de module toegangsbeheer heb gebouwd, zit er nog steeds in. Hoe tof is dat?”

Naarmate zijn stage vorderde, kreeg Daan steeds minder zin in school. “Op een gegeven moment liet ik vallen dat ik wel wilde gaan werken in plaats van doorgaan met studeren. Hardware vond ik een leuk onderwerp, maar hoe dit bij mijn opleiding werd vormgegeven, paste niet bij mij. Het programmeergedeelte vond ik juist het allerleukst. Jasper ving dat op. En nog geen week later zaten we om tafel. Hij vroeg: meende je wat je zei? Toen ik daar ‘ja’ op antwoordde, zijn we gelijk gaan kijken hoe we samen verder konden gaan. Daar had ik wel oren naar. Ik had het erg naar mijn zin bij SERA, dus waarom zouden we dit niet voortzetten? Zo kreeg ik na mijn stage een contract.”

Ruimte voor verandering en vernieuwing

Van de overgang van stagiair naar medewerker merkte Daan weinig. “Het was een nieuwe stap, maar als ik eerlijk ben, voelde het totaal niet zo. Tijdens mijn stage had ik niet het idee dat ik stagiair was. Ik heb me altijd onderdeel gevoeld van SERA. Iedereen wordt betrokken bij het bedrijf, ook als het even een keer wat minder gaat. Dan zetten we als team alle zeilen bij”, zegt Daan. “Wat ook motiverend werkt, is dat iedereen bij SERA open staat voor verandering en vernieuwing. Ook als je stagiair bent. Je wordt niet weggezet in een hoekje. Het klinkt misschien cliché, maar hierdoor heb je echt het idee dat je impact kunt maken.”

Daan programmeren.jpg

In je kracht staan

Als er tegenwoordig iets gekoppeld moet worden met een extern systeem, weet iedereen bij SERA dat Daan hiervoor de go-to persoon is. “De afgelopen tijd heb ik wel gemerkt dat dit mijn sterke kant is. Wat het extra leuk maakt, is dat ik het regelmatig voor elkaar krijg om in een systeem een omweg te vinden die door de ontwikkelaars niet zo was bedacht of die ze nog niet kenden. Met verbazing zeggen ze dan ook: hóe heb je dat ingericht?! Dat vind ik heel gaaf.”

Daarnaast is Daan gegroeid op het gebied van crisismanagement. “Als bedrijf houden we ons dag in, dag uit bezig met software en dan komt het wel eens voor dat er iets in storing staat. Wanneer dat het geval is, werd ik voorheen ingezet om op zoek te gaan naar het probleem. Maar samen met het team ben ik erachter gekomen dat mijn krachten juist ergens anders liggen. Tegenwoordig stuur ik het team aan wanneer er iets fout gaat en gaan collega’s op zoek naar het probleem. Dat werkt veel beter.”

Iedere dag blijven leren

Sinds Daan fulltime in dienst is als back-end developer, is hij het alleen maar meer naar zijn zin gaan krijgen bij SERA. “Ik mag me dagelijks bezig houden met wat ik leuk vind: de combinatie van programmeren en hardware. Het leuke is ook dat ik nog elke dag bijleer. Omdat mijn achtergrond hardware is en niet software, moest ik een hele nieuwe programmeertaal onder de knie krijgen. Dat is alsof je een nieuwe vreemde taal gaat leren. Je hebt in het verleden al Engels geleerd en weet dus hoe je een nieuwe taal moet leren, maar alle informatie die je tot je neemt en moet toepassen is volkomen nieuw. Dat is een leuke uitdaging. En eerlijk? Al deze dingen samen maakt dat ik mijn werk bij SERA meer als hobby zie dan als werk. En daar ben ik onwijs dankbaar voor.”

Voel je je geïnspireerd door Daan's verhaal? Bij SERA zijn we altijd op zoek naar nieuwe talenten die hun passie willen volgen en zichzelf willen ontwikkelen. Stuur ons vooral een berichtje! We zijn benieuwd naar jouw verhaal.

Geschreven door

Cindy de Lange info@sera.nl 0172 473 430 Neem contact op
afbeelding contactpersoon

Gecertificeerd in kwaliteit

Onze producten en diensten ontwikkelen wij aan de hand van de modernste richtlijnen, kwalitatieve normeringen en professionele certificeringen

Digitrust ISO 27001
ISAE
Main Software 50
Google Analytics