Een kant-en-klare waslijst met Do’s en Don’ts voor het schrijven van goede webteksten. Handig! Je werkt gewoon de lijst af en tada: je hebt dé perfecte webteksten. De aanvragen, leads en nieuwe klanten stromen binnen. Helaas. We moeten je uit de droom helpen: zo makkelijk gaat het niet. Waarom? Dat leggen we je graag uit.
Waarom zijn goede webteksten belangrijk?
Teksten kunnen je website maken of kraken. Hoe goed het design ook is, het gaat uiteindelijk om het totaalplaatje. De website in zijn geheel is hét visitekaartje voor jouw organisatie. Met teksten maak je bezoekers duidelijk wie je bent, wat je te bieden hebt én waarom ze voor jou moeten kiezen. Bovendien zet een goede webtekst de bezoeker aan tot actie. Kun je dit niet overbrengen in je teksten? Dan surfen al deze potentiële klanten zo hop, naar een andere website.
Hoe schrijf ik dan goede webteksten? We horen het je denken. En het is een logische vraag. Het internet staat niet voor niets vol met Do’s en Don’ts. Geen dt-fouten? Check. Staan alle komma’s en punten op de juiste plek? Check. Zijn de zinnen niet te lang? Check. Zijn de teksten SEO-proef? Check. Zulke lijstjes zijn ideaal als je geen professionele tekstschrijver bent. Want met al die Do’s en Don’ts kun je eenvoudig goede webteksten schrijven, toch? Nou, nee. Helaas is het niet zo makkelijk
Waarom een lijst met don’ts niet werkt
Een goede webtekst is afhankelijk van een legio aan factoren. Daar is simpelweg geen enkele lijst met Do’s en Don’ts tegen bestand. Vooral de Don’ts zijn in onze ogen nietszeggend. Vaak werkt dat juist averechts. Alsof we je vragen niet aan een roze olifant te denken. Mogen we raden? Waarschijnlijk gebeurde zojuist het tegenovergestelde. Bovendien zijn die Don’ts niet zo zwart-wit. Het ligt vaak gecompliceerder. Voor bijna alle Don’ts kunnen we namelijk wel een uitzondering bedenken. Hieronder geven we een paar voorbeelden.
Schrijf actief, niet passief
‘Schrijf actief!’ Het is misschien wel één van de meest gehoorde kreten. En daar is zeker wat voor te zeggen. Actieve zinnen maken een tekst op je website korter en duidelijker. Dat betekent echter niet dat je passieve zinnen helemaal moet vermijden. Soms is de lijdende vorm namelijk juist wél goed om te gebruiken. Bijvoorbeeld om subtiel wat afstand te creëren, als de handelende persoon onbekend/ niet van belang is, en om het lijdend voorwerp niet extra aandacht te geven.
Gebruik geen jargon
Er zijn tientallen blogs geschreven over waarom je jargon niet moet gebruiken in je teksten. Maar waarom eigenlijk niet? Of je wel of geen vaktaal kunt gebruiken is sterk afhankelijk van je doelgroep. Richt jouw website zich op een niche? Of is je blog bedoeld voor vakspecialisten? Dan kun je prima jargon gebruiken. Jullie begrijpen elkaar tenslotte. Of buitenstaanders het dan nog snappen maakt niet uit, omdat zij niet tot jouw doelgroep behoren. Bovendien schept het een band om dan jargon te gebruiken. Schrijf je voor een brede doelgroep? Dan is het wel beter om vaktaal te vermijden. Dat maakt je tekst toegankelijker en begrijpelijker.
Gebruik geen clichés
Onze taal kent een overvloed aan clichés, ofwel te vaak gebruikte beeldspraak. In veel blogs wordt het gebruik van dit stijlfiguur afgeraden. Want wat is de toegevoegde waarde van afgezaagde uitdrukkingen? Daar worden lezers toch niet blij van? Bij SERA gaan we clichés niet uit de weg. De kracht zit hem in de tekst eromheen. Als je insteek origineel is en je overtuigingskracht goed, dan werken clichés juist versterkend. Het beste voorbeeld dat clichés werken is dit artikel. Meer cliché dan Do’s en Don’ts kan bijna niet. En toch lees je het, nietwaar?
Hoe schrijf je wél goede webteksten?
Zo kunnen we nog wel even doorgaan. En we kunnen je ook een hele reeks tips geven waarmee jij jouw teksten goed leesbaar maakt. Maar dat doen we niet. Althans, niet in dit artikel. Uit ervaring weten we namelijk dat een ellenlange lijst met Do’s en Don’ts juist vaak ontmoedigend werkt. En dat moet natuurlijk niet de bedoeling zijn.
Laten we je dan helemaal met lege handen achter? Zeker niet. We willen je er alleen bewust van maken dat het schrijven van goede webteksten tijd, moeite en de nodige skills vraagt. Om je op weg te helpen hebben we een lijstje met tips samengesteld. Downloaden mag, maar beloof je dan wel dat je zelf kritisch en realistisch na blijft denken? En onthoud: blijf oefenen. Een tekst is nooit in één keer goed. Practice makes perfect.
Schakel een specialist in
Wil je jouw webteksten laten schrijven? Geen probleem. SERA bedenkt, ontwikkelt en verspreidt pakkende content die bij jouw bedrijf past. Onze copywriters gaan graag voor je aan de slag om jouw webteksten de boost te geven die ze verdienen! Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw bedrijf te bespreken.