MarketingSoftware
20 June 2023

Vergeet de 3-klik-regel, goede UX is veel belangrijker

In dit artikel lichten we toe waarom goede UX belangrijker is dan de 3-klik-regel.

Tel jij of websitebezoekers binnen 3 klikken de gewenste informatie kunnen vinden op jouw website? Dan houd jij je aan de 3-klik-regel. Deze regel klinkt misschien logisch, maar is het echt zo zwart-wit als dat het lijkt? Spoiler alert: nee. Waar het uiteindelijk allemaal om draait is een goede User Experience (UX). En dat leggen we graag aan je uit in dit artikel.

Wat is de 3-klik-regel?

In 2001 introduceerde Jeffrey Zeldman de ‘three-click rule’ in zijn boek Taking Your Talent to the Web. Deze theorie stelt dat een websitegebruiker binnen 3 klikken moet kunnen vinden wat hij zoekt. Als het langer duurt dan 3 klikken, raakt de websitebezoeker gefrustreerd en verlaat hij de website. 

Hoewel het op het eerste gezicht logisch lijkt, is de 3-klik-regel niet zo ‘heilig’ bij het designen van een website als het lijkt. Niet gek, want de claim van Zeldman is niet gebaseerd op onderzoek. Er zijn inmiddels wel meerdere onderzoeken die het tegendeel bewijzen, waaronder dit onderzoek. Hierin wordt aangetoond dat de hoeveelheid kliks geen invloed heeft op de tevredenheid van de websitebezoeker of het succes van jouw website.

Is de ‘3-klik-regel’ echt zo belangrijk?

Kortgezegd vinden wij de 3-klik-regel nogal kort door de bocht. Het aantal klikken dat nodig is om een zoekopdracht op je website te voltooien hangt namelijk niet alleen af van het ontwerp, maar ook van de complexiteit van de zoekopdracht. Bovendien zijn niet alle klikken gelijk. De ene klik leidt namelijk naar een nieuwe landingspagina, terwijl een andere klik een verborgen menu tevoorschijn tovert op de huidige pagina.

Wat we ook niet mogen vergeten: de 3-klik-regel gaat uit van de ‘perfecte’ websitebezoeker. In de realiteit zijn er gebruikers die fouten maken of in de war raken doordat ze iets verkeerd begrijpen. Door je alleen te focussen op de hoeveelheid klikken van een gebruiker, mis je dus andere mogelijkheden die de ervaring van bezoekers op jouw website minder frustrerend maken.

Is de 3-klik-regel dan complete onzin? Nee. Het laat webdesigners namelijk wel nadenken over hoe een bezoeker navigeert op een website. De regel legt echter wel onterecht de nadruk op het belang van het tellen van de hoeveelheid kliks. Het gaat websitebezoekers er namelijk om dat ze kunnen vinden wat ze zoeken op je website, niet om de hoeveelheid kliks waarin ze dat bereiken. Met andere woorden: de focus moet liggen op het creëren van een goede User Experience.

Hoe verbeter je de User Experience?

Een goede User Experience (UX) gaat veel verder dan alleen het aantal klikken tellen. Het gaat om het ontwerpen van een website die intuïtiefgebruiksvriendelijk én aantrekkelijk is. Een website waarop de gebruiker moeiteloos kan navigeren en de informatie kan vinden die hij zoekt, zonder zich gefrustreerd te voelen of in de war te raken. Maak je dit mogelijk? Dan voelt de gebruiker zich op zijn gemak.

Er zijn veel factoren die bijdragen aan een goede UX. De belangrijkste zetten we hier voor je op een rijtje.

Begrijp je gebruikers

De eerste stap in het verbeteren van de UX op je website is het begrijpen van je gebruikers. Wie zijn ze? Wat willen ze bereiken op je website? Hoe navigeren ze op je website? Door deze vragen te beantwoorden, ben je in staat om een website te ontwerpen die aan hun behoeften voldoet en hun verwachtingen overtreft.

  • Voorbeeld: Als je een website voor een restaurant hebt, willen je gebruikers waarschijnlijk het menu zien, de openingstijden weten en misschien een tafel reserveren. Zorg dan dat deze informatie eenvoudig te vinden is. 

Maak het ontwerp intuïtief

Een goede UX is intuïtief. Dit betekent dat gebruikers niet hoeven na te denken over hoe ze je website moeten gebruiken. Het is belangrijk dat jij zorgt dat websitebezoekers in staat zijn om gemakkelijk te navigeren en de informatie te vinden die ze nodig hebben, zonder dat dit frustratie opwekt. Dit bereik je door een duidelijke en consistente navigatiestructuur te hanteren, evenals een logische indeling van de inhoud.

  • Voorbeeld: Plaats een zoekbalk bovenaan de pagina, zodat gebruikers snel kunnen vinden wat ze zoeken.

Zorg voor snelle laadtijden

Gebruikers hebben een hekel aan wachten. Als je website te langzaam laadt, is de kans groot dat ze wegklikken en misschien wel de website van de concurrent bezoeken. Daarom is het essentieel om ervoor te zorgen dat je website zo snel mogelijk laadt.

  • Voorbeeld: Gebruik je veel afbeeldingen op je website? Zorg dan dat deze niet te groot zijn. Grote afbeeldingen zorgen voor een langere laadtijd. Je kunt je afbeeldingen verkleinen met behulp van een tool als TinyPNG.

Maak je website mobielvriendelijk

Steeds meer mensen gebruiken hun smartphone of tablet om websites te bezoeken. Een mobielvriendelijke website is daarom een must. Is dit bij jouw website niet het geval? Dan zullen de gebruikers een slechte ervaring hebben en waarschijnlijk niet terugkomen. Zorg er daarom altijd voor dat je website responsive is. Dit betekent dat het ontwerp zich aanpast aan het scherm van de gebruiker, ongeacht de grootte.

  • Voorbeeld: Als je een online winkel hebt, zorg dan dat klanten gemakkelijk kunnen winkelen en afrekenen op hun telefoon. Dit kun je eenvoudig testen op je eigen smartphone. Ziet alles er goed uit? Kun je alles goed lezen en aanklikken? Zo niet, dan is het tijd om je website mobielvriendelijk te maken.

Gebruik een duidelijke call-to-action

Wat wil je dat gebruikers doen op je website? Of het nu gaat om het kopen van een product, het aanmelden voor een nieuwsbrief of het invullen van een contactformulier, zorg er altijd voor dat je een duidelijke call-to-action hebt die gebruikers aanzet tot actie.

  • Voorbeeld: Als je wil dat gebruikers zich inschrijven voor je nieuwsbrief, zorg dan voor een duidelijke ‘Schrijf je in’-knop. De ervaring leert dat een combinatie tussen een opvallende button en een overtuigende tekst goed werkt.

Bied nuttige en relevante inhoud

Gebruikers komen naar je website voor de inhoud. Of het nu gaat om productinformatie, blogposts of klantrecensies, zorg ervoor dat je inhoud nuttig en relevant is voor je gebruikers. Dit zal niet alleen helpen om ze op je website te houden, maar ook om je ranking in een zoekmachine zoals Google te verbeteren.

  • Voorbeeld: Als je een blog hebt, zorg dan dat je regelmatig interessante en relevante artikelen publiceert.

Test en verbeter

Vergeet niet dat het verbeteren van de UX op je website een continu proces is. Je moet regelmatig testen hoe gebruikers je website ervaren. Op basis van je bevindingen maak je vervolgens aanpassingen. Dit doe je onder meer door het gebruik van usability tests, A/B testen en analysetools zoals Google Analytics.

  • Voorbeeld: Als je een nieuwe landingspagina maakt, test dan verschillende versies om te zien welke de meeste conversies oplevert.

Jouw website gebruiksvriendelijker maken?

Onthoud, een goede UX is niet alleen wenselijk voor je gebruikers, maar ook voor jouw bedrijf. Het trekt meer verkeer naar je website, verhoogt de betrokkenheid van gebruikers en verbetert uiteindelijk je conversieratio’s. Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het verbeteren van de UX op je website!

Geef je dit werk liever uit handen? Dat kan! Bij SERA ontwikkelen we gebruiksvriendelijke websites met een juiste combinatie van creativiteit en technisch inzicht. Geen website die gebaseerd is op de 3-klik-regel dus, maar altijd een soepel werkend webdesign met gebruiksvriendelijke flows dat naadloos aansluit op jouw bedrijf.

Benieuwd wat SERA voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op via marketing@sera.nl voor een vrijblijvend gesprek.

 

Inhoudsopgave

ARTIKEL GESCHREVEN DOOR

ANDERE ARTIKELEN

11 March 2025
SERA en Cikam bundelen krachten voor een veilig en efficiënt gesloten betaalsysteem

Slimme technologie voor efficiënter cashmanagement Hoewel digitaal betalen steeds gebruikelijker

19 June 2024
Van stagiair tot partner: de groei van Jasper bij SERA

Mensen de kans geven om zich te ontwikkelen binnen het

17 June 2024
SEO is jouw sleutel tot online vindbaarheid

Wat is SEO? SEO staat voor Search Engine Optimization. In

Hoe kunnen we je helpen?

Heb je vragen over software, marketing of design? Of wil je ons gewoon graag spreken? Neem gerust contact met ons op. Je zit nergens aan vast.

  •  *
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *

“Bij SERA zijn we altijd hongerig om in een nieuwe uitdaging te bijten. Neem contact met ons op en daag ons uit. “

Jurre van Eyndhoven

Algemeen directeur