Bekijk
Eerdere winnaars van FD Gazellen, De Sterkste Schakel Rijnland & EY Entrepreneur of The Year.

Het OPP als levend document bij de Levvel PI-scholen

24-01-2024 3 min leestijd

Hoe de Levvel PI-scholen de groei en ontwikkeling van hun leerlingen overzichtelijk en efficiënt bijhouden.

De groei en ontwikkeling bijhouden van jouw leerlingen is essentieel, zeker in het speciaal onderwijs. Om dit goed en efficiënt te regelen, heb je wel een gebruiksvriendelijk en overzichtelijk systeem nodig. De Levvel PI-scholen maken hiervoor gebruik van de OPP-applicatie van SERA Business Design. Lisa Flinkevleugel, orthopedagoog-generalist NVO bij PI-school De Ster, vertelt hier meer over.

De Levvel PI-scholen zijn er voor kinderen met problemen in hun leer- of persoonlijkheidsontwikkeling, met sociaal-emotionele, contactuele en/of psychiatrische problemen. “Voor elk kind stellen we een programma samen dat past bij zijn of haar onderwijsbehoeften”, vertelt Flinkevleugel. “Op deze manier krijgen kinderen weer plezier in spelen en leren, en groeit hun zelfvertrouwen. Zodra een kind er klaar voor is, gaan we samen op zoek naar een vervolgschool die het beste bij hem of haar past.”

Net als andere scholen voor speciaal onderwijs, zijn de Levvel PI-scholen verplicht om voor al hun leerlingen een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) op te stellen. Het OPP heeft een paar wettelijk verplichte onderdelen, waaronder een onderbouwing van de verwachte uitstroombestemming van de leerling en een beschrijving van de te bieden ondersteuning en begeleiding.

Digitalisering en meer structuur

Vanuit haar rol als orthopedagoog-generalist, is Flinkevleugel onder meer betrokken bij het creëren van een passend leertraject voor leerlingen. Dit betekent dat zij ook te maken heeft met het opstellen van OPP’s. Voorheen bracht dit behoorlijk wat overbodig administratiewerk met zich mee. De OPP-applicatie van SERA bracht hier verandering in.

“De OPP-applicatie van SERA heeft onze OPP’s getransformeerd tot levende documenten die meegroeien met onze leerlingen.”

- Lisa Flinkevleugel, orthopedagoog-generalist NVO bij PI-school De Ster

Flinkevleugel licht toe: “Voorheen regelden we voor het opstellen van OPP’s veel op papier, moesten we informatie dubbel verwerken en stond de informatie overal en nergens. Bovendien kon het OPP alle kanten op bewegen, wat ervoor zorgde dat de ene Levvel PI-school anders invulling gaf aan het OPP dan de andere Levvel PI-school. Dat gaat tegenwoordig anders doordat we gebruikmaken van de OPP-applicatie van SERA. Dit heeft onze OPP’s getransformeerd tot levende documenten die meegroeien met onze leerlingen.”

Een aantal jaar geleden spraken de Levvel PI-scholen de ambitie uit om het OPP meer te digitaliseren en te structureren. “De mogelijkheden die daar toen voor bestonden, waren in onze ogen inhoudelijk gezien te simpel. Via via kwamen we toen bij SERA terecht”, herinnert Flinkevleugel zich. “Samen met SERA zijn we dit traject vervolgens aangegaan. De OPP-applicatie hebben we met elkaar ontwikkeld. Hierbij dienden zowel onze gedachten en visie als het streven om efficiënter te werken als uitgangspunt.”

Meer overzicht, minder tijd en moeite

De inhoud van het OPP van de Levvel PI-scholen is niet veranderd, maar alle administratie eromheen wel. “We werken nu allemaal vanuit hetzelfde systeem, welke toegankelijk is via een app op onze laptops en telefoons. Hierdoor hoeven we elkaar niet voortdurend te mailen met bijlagen en submappen. En door een gegevenskoppeling met ParnasSys komt de informatie die al in ons leerlingadministratiesysteem staat, direct in het OPP te staan. Zo voorkomen we dubbel werk.”

 

“De OPP-applicatie van SERA is een prettige applicatie die ons veel tijdwinst oplevert.”

- Lisa Flinkevleugel, orthopedagoog-generalist NVO bij PI-school De Ster

Daarnaast is Flinkevleugel erg te spreken over de overzichtelijkheid van de OPP-applicatie. “Vanuit het dashboard kunnen we direct zien welke OPP’s af zijn. Bij alle OPP’s staat namelijk een status vermeld, zoals ‘Open’, ‘Controleren’ of ‘Ondertekend’. Je kunt ook filteren op de status van de OPP’s. Zo zie je in 1 oogopslag wat er nog open staat in plaats van dat je alle OPP’s individueel moet openen. Dat scheelt ons veel werk.”

Ruimte voor innovatie en ontwikkeling

Inmiddels werken de Levvel PI-scholen al ruim 2 jaar met de OPP-applicatie van SERA. “We hebben sindsdien samen heel wat slagen gemaakt. Zo kunnen we een OPP nu met 1 druk op de knop delen met ouders, verzorgers of voogden. Zij kunnen het OPP vervolgens thuis downloaden en digitaal ondertekenen. Hierdoor houden we alles digitaal. En lopen we ergens tegenaan? Daarvoor biedt SERA een helpdeskservice. Vaak worden problemen dezelfde dag nog opgelost.”

“SERA is een partner die altijd voor ons klaarstaat als we vragen hebben, met ons meedenkt en blijft doorontwikkelen met oog voor de praktijk.”

- Lisa Flinkevleugel, orthopedagoog-generalist NVO bij PI-school De Ster

Flinkevleugel vervolgt: “Die verbeteringsslagen maken doen we overigens nog steeds. We vinden het fijn om te zien dat SERA de OPP-applicatie door wil blijven ontwikkelen. Lopen we ergens tegenaan? Of zien we dat iets beter kan? Dan leggen we dit voor bij SERA. Hierbij denken wij heel erg vanuit waar wij zelf, of waar ouders, verzorgers of voogden tegenaan lopen. SERA kijkt juist naar hoe ze dit technisch gezien vorm kunnen geven.”

Wat Flinkevleugel daarin waardeert is dat SERA niet op de stoel van de leerkracht gaat zitten, maar juist zorgt dat die stoel beter zit. “SERA denkt creatief met ons mee over een efficiënte oplossing. Wat we daarin erg waarderen is dat ze met ons meedenken en ontwikkelen zonder aan de inhoud van het onderwijs te komen. De oplossing die ze bedenken sluit altijd aan op hoe wij het onderwijs invullen. Bovendien heeft SERA nu iemand in dienst die uit het onderwijs komt. Hij spreekt niet alleen ‘onze’ taal, maar kent ook de andere kant van de medaille. Dat werkt erg prettig.”

De OPP-applicatie is onderdeel van de software SERA Datawijzer. Wil je meer weten over onze OPP-applicatie? Neem contact op met Fabian Wattimena via fabian@sera.nl of +31 172 473 430. Hij denkt graag met je mee over de mogelijkheden.

Geschreven door

Cindy de Lange info@sera.nl 0172 473 430 Neem contact op
afbeelding contactpersoon

Gecertificeerd in kwaliteit

Onze producten en diensten ontwikkelen wij aan de hand van de modernste richtlijnen, kwalitatieve normeringen en professionele certificeringen

Digitrust ISO 27001
ISAE
Main Software 50
Google Analytics